وزن نوزاد

وزن نوزاد طبیعی بطور متوسط 4/3 کیلوگرم و حدود آن در منحنی توزیع نرمال تقریباً 5/2 تا ۴ کیلوگرم می¬باشد. معمولاً وزن پسر هنگام تولد مختصری بیشتر از دختر و فرزند اول معمولاً کمتر از فرزندان بعدی می¬باشد. در چند روز اول پس از تولد نوزاد مختصری وزن خود را از دست می¬دهد و سپس شروع به افزایش وزن می¬کند بطوریکه در روزهای هفتم تا دهم مجدداً برابر با وزن هنگام تولد می¬گردد. پس از آن سرعت رشد نوزاد سریع می¬شود بطوریکه در هفته¬های اول روزانه ۳۰ گرم و در ۵ ماه اول بطور متوسط روزانه ۲۰ گرم افزایش وزن پیدا می¬کند و در سن حدودا ۴ ماه تمام وزنش تقریباً دو برابر وزن هنگام تولد می¬گردد. پس از ماه پنجم تا سال اول بطور متوسط کودک حدود ۱۵ گرم در روز افزایش وزن دارد و در یکسالگی وزن وی تقریبا ۳ برابر
وزن هنگام تولد می¬شود. در طی سالهای اول پسرها مختصری بیش از دخترها افزایش وزن پیدا می¬کنند.
سرعت افزایش وزن پس از سال اول به نسبت کاهش می¬یابد و کودک کم و بیش حالت جاقی ماههای اول عمر خود را از دست می¬دهد. در طی سال دوم کودک بطور متوسط 5/2 تا 3 کیلوگرم افزایش وزن داشته و در پایان دو سالگی وزن وی حدودا ۴ برابر وزن هنگام تولد می¬گردد.
در طی سالهای سوم تا پنجم بعد از تولد سالانه حدود ۲ کیلوگرم به وزن کودک اضافه می¬شود و برخلاف سال اول در این سالها دخترها وزن بیشتری اضافه می¬کنند.
در سالهای دبستان کودک سالانه حدود ۳ تا 5/3 کیلوگرم افزایش وزن دارد (در حدود ۸ سالگی وزن کودک حدودا ۷ برابر وزن هنگام تولد می¬گردد.) در طی این سالها کودک در پاییز بیشتر و در بهار کمتر رشد می¬کند. پس از سالهای دبستان و شروع دوره بلوغ، رشد وزنی سریع می شود که این دوره در دخترها زودتر و حدود سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی و در پسرها ۱۲ تا ۱۴ سالگیست.
تغذیه با شیر مادر
• باید بلافاصله بعد از تولد تغذیه با شیر مادر آغاز شود و حتماً شیر آغوز به کودک داده شود.
• در ابتدای تولد شیر مادر کم است. ولی مکیدن سینه مادر توسط نوزاد باعث زیاد شدن آن می¬شود.
• تغذیه با شیر مادر در هر ساعت از شب یا روز که شیر خوار احساس گرسنگی یا نیاز کند باید انجام شود و نباید زمان بندی برای شیر دادن به کودک در نظرگرفت.
• به شیر خوار که شیر می¬خورد نباید شیر با بطری داده شود زیرا باعث کم شدن شیر مادر می¬شود.
• در زمان شیر دادن مادر باید از قرص ضد بارداری مخصوص این دوران استفاده کند بهتر است مادر تا پایان دوره شیردهی حامله نشود.
• نوزاد در روزهای اول تولد بطور طبیعی کمی وزن از دست می¬دهد که نباید آن را به کمبود شیر مادر نسبت داد.
• مدفوع شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می¬کنند شل¬تر و دفعات آن بیشتر از کودکانی است که شیری غیر از شیر مادر می¬خورند و این نوع دفع مدفوع را نباید با اسهال اشتباه کرد.
• مکیدن سینه معمولا در روزهای اول بین ۵ تا ۱۰ دقیقه است ولی هر چه نوزاد بزرگتر می¬شود زمان مک زدن سینه بیشتر می¬شود.